Tungara-kikker

feb 22, 2022
admin

Engystomops pustulosus

foto door Jenn Sinasac

de Tungara-kikker is een veel voorkomende en goed bestudeerde kikker in Panama en is vooral bekend door zijn ongewone roep “tun”, vaak gevolgd door “gara”, vaak gehoord uit kleine bospaden, poelen, sloten en staande waterlichamen tijdens het regenseizoen. Het zijn middelgrote kikkers; mannetjes en vrouwtjes zijn respectievelijk 3,3 cm en 3,6 cm lang. Ze zijn padachtig in uiterlijk; het lichaam, hoofd, ledematen, en zelfs de trommelvliezen zijn bedekt met wratten. Ze hebben ook een grote gifklier aan elke kant van de nek zoals de padden (Bufonidae). De vocale zak van het mannetje is zeer groot in vergelijking met de grootte van het lichaam. De Tungara-kikker is een kikker uit de familie Leptodactylidae. Ze produceren een schuim nest om hun eieren te leggen langs de randen van tijdelijke en permanente plassen op de bosbodem, waar de kikkervisjes zich dan ontwikkelen in de regenpoelen. Tungara kikkers hebben een fragmentarische verspreiding van Mexico door Midden-Amerika en Noord-Zuid-Amerika, en zijn zeer algemeen in Panama.

weggeven: Tungara kikkers hebben een ongewone roofdier—de franje-lipped vleermuis (Trachops cirrhosus), die worden aangetrokken tot de kikkers door hun luide roep! Lees hier een interessant artikel over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.