Tungara béka

febr 22, 2022
admin

Engystomops pustulosus

fotó: Jenn Sinasac

Panamában a gyakori és jól tanulmányozott béka, a Tungara béka leginkább a szokatlan “tun” hívásáról ismert, amelyet gyakran “gara” követ, gyakran kis erdei pocsolyákból, medencékből, árkokból és álló víztestekből hallható az esős évszakban. Közepes méretű békák; a hímek, illetve a nőstények 3,3 cm, illetve 3,6 cm hosszúak. Varangyszerű megjelenésűek; a testet, a fejet, a végtagokat, sőt a dobhártyákat is szemölcsök borítják. A nyak mindkét oldalán nagy méregmirigy található, mint a varangyok (Bufonidae). A hím vokális zsákja nagyon nagy a test méretéhez képest. A Tungara béka a Leptodactylidae család tagja, a “habbékák”. Habfészket hoznak létre, hogy tojásaikat az ideiglenes és állandó pocsolyák szélei mentén rakják le az erdő talaján, ahol az ebihalak az esőmedencékben fejlődnek ki. A Tungara békák foltos eloszlásúak Mexikótól Közép-Amerikán át Dél-Amerika északi részéig, és nagyon gyakoriak Panamában.

ajándékozás: A Tungara békáknak szokatlan ragadozójuk van-a béren kívüli denevér (Trachops cirrhosus), amelyeket hangos hívásuk vonz a békákhoz! Olvasson el egy érdekes cikket erről itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.