žába Tungara

Úno 22, 2022
admin

Engystomops pustulosus

fotografie od Jenn Sinasac

žába Tungara je známá svým neobvyklým voláním „tun“, po kterém často následuje „gara“, často slyšená z malých lesních kaluží, bazénů, příkopů a stojatých vodních útvarů během období dešťů. Jsou to středně velké žáby, muži a ženy mají délku 3, 3 cm a 3, 6 cm. Jsou ropuchy podobné vzhledu; Tělo, hlava, končetiny a dokonce i ušní bubínky jsou pokryty bradavicemi. Mají také velkou jedovou žlázu na každé straně krku jako ropuchy (Bufonidae). Vokální vak muže je ve srovnání s velikostí těla velmi velký. Žába Tungara je členem čeledi Leptodactylidae, „pěnové žáby“. Produkují pěnové hnízdo, které položí vejce podél okrajů dočasných a trvalých kaluží na lesní podlaze, kde se pak pulci vyvinou v dešťových bazénech. Žáby Tungara mají nepravidelnou distribuci z Mexika přes Střední Ameriku a do Severní Jižní Ameriky, a jsou velmi běžné v Panamě.

rozdávat: Žáby Tungara mají neobvyklého dravce-netopýra s třásněmi (Trachops cirrhosus), které žáby přitahují jejich hlasité volání! Přečtěte si o tom zajímavý článek zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.